Velg Språk
Rubinbuskvarsler @ Tembe Elephant Park, Sør-Afrika. Foto: Håvard Rosenlund

Rubinbuskvarsler

Rubinbuskvarsler - Telophorus quadricolor - UtbredelseRubinbuskvarsleren (Telophorus viridis) er en vanlig buskvarsler i deler av sørlige Afrika. Den blir ofte regnet som en underart av perrinbuskvarsleren (Telophorus quadricolor) fra Sentral-Afrika. Dette er en umiskjennelig fugl når den først blir sett, men den er en mester i å skjule seg og blir sjeldent sett i åpent landskap. Den kan ofte lokaliseres når man hører dens lett gjenkjennelige sang, en høy og flytende plystring som lyder “tuu, tu-tut, tu-tut“. Den er en av de mest ettertraktede fuglene i Afrika blant fugleinteresserte på grunn av sine briljante og vakre farger.

Beskrivelse

Rubinbuskvarsleren når en lengde på 18-19 cm. Det meste av fjærdrakten er olivengrønn til gul, men halsen og brystet har en sterk og tydelig rødfarge. Hannfuglen har et bredt sort bånd som skiller det røde brystet fra en gul til oransje buk. I tillegg har han et oransje område ved haleroten. Hunnfuglen er mindre iøynefallende. Hun har også rød hals og bryst, men bare en tynn svart linje som skiller det røde brystet fra en generelt grønnere kropp.

Kosthold og habitat

Rubinbuskvarsleren foretrekker tykk underskog og tette skogsområder. Den blir ofte funnet i elveskoger og eviggrønne kystskoger. Dette er en utrolig sky fugl og den har en tendens til å holde seg skjult i vegetasjonen. Den kan gjenkjennes og lokaliseres på sangen, men vil holde seg stille og rolig i den tykke vegetasjonen hvis man kommer for nær. Det er ikke uvanlig at den forblir usett selv om den bare er noen få meter unna. Den leter oftest etter mat i tretoppene, hvor den nesten utelukkende lever av insekter den finner blant bladverket.

Hekking

Redet bygges av begge foreldrene og er en liten grunn kopp laget av gress, kvister, rothår og bladstengler, ofte bundet sammen med spindelvev. Det blir normalt plassert i et tornete tre med tett vegetasjonsdekke, mellom en og to meter over bakken. En til tre egg blir lagt og ruges av begge foreldrene i 13-14 dager. Etter de har klekket blir ungene tatt vare på av begge foreldrene og de forlater redet etter 12 dager.

Status

Selv om den er sky og sjeldent sett er den veldig vanlig innenfor sitt utbredelsesområde. Noen steder hører du rubinbuskvarslerens sang hyppig og ofte daglig, men å få et glimt av den er aldri lett. Den er oppført som levedyktig IUCNs rødliste.

Fotogalleri
Utforsk flere arter
Pattedyr
› Afrika
› Nord-Amerika
Fugler
› Afrika
› Europa
› Nord-Amerika
Reptiler
› Afrika
› Nord-Amerika