Velg Språk
Stripegnu @ Tembe Elephant Park, Sør-Afrika. Foto: Håvard Rosenlund

Stripegnu

Stripegnu - Connochaetes taurinus - UtbredelseStripegnu, eller vanlig gnu (Connochaetes taurinus), er en stor og utbredt antilopeart, og er en av kun to gnuarter. Den andre arten er hvithalegnu (Connochaetes gnou), og finnes bare i det sørlige Afrika. Stripegnuens farge varierer mellom blågrå, lys grå og gråbrun. Kalver er født brune, men begynner å endre farge etter to måneder. Mørke vertikale striper finnes på hver side av halsen og den fremre delen av kroppen. Begge kjønn har buede horn, manke og skjegg. Hanner er generelt større og mørkere enn hunner. Gjennomsnittshøyden er 115-145 cm og hanner kan veie opp til 290 kg, mens hunner sjeldent når mer enn 260 kg.

Kosthold og habitat

Stripegnuer foretrekker åpne gressletter, savanner og åpne skogsterreng, som verken er for våte eller for tørre. De har en tendens til å holde seg i nærheten av vann, da de ofte foretrekker å drikke to ganger om dagen. De liker også å kjøle seg ned på varme dager ved å rulle seg i gjørme eller støv. De er primært gressetere, og tilbringer mye av tiden, både natt og dag, på å ete gress, men om gress er mindre tilgjengelig vil de også spise urter og blader. De foretrekker kort, friskt og grønt gress, som ofte blir gjort tilgjengelig av steppesebraen, som foretrekker den mindre næringsrike øvre delen av gresset. Disse to artene finner man ofte sammen.

Sosial atferd

Stripegnuer lever i løse grupper av ulik størrelse. Dominante hanner lever ofte ensomme liv mens de holder territorier, og vil bare å slå seg sammen med hunndyr når de passerer gjennom hans område. Hunner lever i større grupper med ungdyr, og hanner danner ofte ungkarsflokker. Mindre enn halvparten av alle hanngnuer holder territorier til enhver tid, og de er sjeldent aggressive mot hverandre. I enkelte tallrike populasjoner, som i Serengeti, tolererer hannene at andre hanner holder seg nær bedre enn i mindre tallrike populasjoner. Populasjonen i Serengeti er unik, da stripegnuer vandrer sammen i flokker på flere tusen individer. Tilsammen utgjør disse flokkene 1,3 millioner gnu, som sammen med steppesebraen vandrer i en søken på friskt gress og vann.

Western white-bearded wildebeest in the Serengeti alongside plains zebra @ Serengeti National Park. Photo: Håvard Rosenlund

Vestlig hvitskjegget gnu, sammen med steppesebra i Serengeti Nasjonalpark. Foto: Håvard Rosenlund

Reproduksjon

Hunngnuer blir kjønnsmodne etter litt over to år, men kan noen ganger nå kjønnsmodenhet etter kun seksten måneder. Hanngnuer blir vanligvis kjønnsmodne etter rundt to år. Det er kun parringssesong en gang i året, og den varer normalt i tre uker mot slutten av regntiden. Hannene starter først slåssingen ved fullmåne, noe som indikerer at månens syklus har en innflytelse på når parringssesongen starter. I løpet av denne perioden er hannene mer territoriale og har et økt testosteronnivå. De vil kjempe for dominans ved å slå hornene mot hverandre. Dominante hanner vil deretter lokke hunndyr til sitt territorium, for så å prøve å parre seg med dem. Hunner er ofte promiskuøse og vil være med flere hanner i løpet av parringstiden. Etter en drektighetstid på rundt åtte og en halv måned blir kun en kalv født. Mødre føder oftest i midten av flokken, og ofte i løpet av dagen, slik at kalven er aktiv og på beina før natten kommer og rovdyr er mer aktive.

Predasjon

Stripegnu er et vanlig byttedyr for løve, hyene, leopard og krokodille, og i Serengeti er den store vandringen alltid etterfulgt av et stort antall rovdyr og gribber. Gepard tar ofte ungdyr, men en koalisjon av søsken kan ta ned en voksen gnu.

Status

Det antas å være totalt 1,5 millioner stripegnuer i Afrika i dag, og de er delt inn i fem separate underarter. Den mest utbredte er den vanlige gnuen (C. t. taurinus), som er et vanlig syn i mye av det sørlige Afrika. Den vestlige hvitskjeggete gnuen (C. t. mearnsi) er den mest tallrike, med hele 1,3 millioner individer kun i Serengeti økosystemet. Cooksonsgnuen (C. t. cooksoni) er stort sett begrenset til Luangwadalen i Zambia. Nyassalandgnuen (C. t. johnstoni) finner man i Mosambik og sørlige Tanzania, og er underarten med størst skjegg. Den østlige hvitskjeggete gnuen (C. t. albojubatus) er den minst tallrike, med bare 6.000-8.000 individer, og finnes i nord-øst Tanzania og opp til sentrale Kenya. Stripegnuen er oppført som levedyktig IUCNs rødliste, og det er ingen individuelle vurderinger av underartene.

Fotogalleri
Utforsk flere arter
Pattedyr
› Afrika
› Nord-Amerika
Fugler
› Afrika
› Europa
› Nord-Amerika
Reptiler
› Afrika
› Nord-Amerika