Velg Språk
Blåastrild @ Thanda Private Game Reserve, Sør-Afrika. Foto: Håvard Rosenlund

Blåastrild

Blåastrild - Uraeginthus angolensis - UtbredelseBlåastrild (Uraeginthus angolensis) er en vanlig astrild i sørlige Afrika. Den når en lengde på 12-13 cm. Ansiktet, undersiden og halefjærene er blå. Nedre del av magen er hvit til lys grå. Toppen av hodet, ryggen og vingene er gråbrune. Hunnfuglen er noe blekere blå enn hannen. Ungfugler er blekt blå i ansiktet, på deler av brystet og halefjærene. Rødkinnastrilden (Uraeginthus bengalus) er veldig lik, men har en iøynefallende rød flekk på kinnet og et rosaaktig nebb.

Kosthold og habitat

Blåastrilden er vanlig i habitater som savanner, gressletter og tørre skogsområder. Den gjør det godt i halvtørre miljøer. Den kan også finnes i skogkanter og i dyrket mark med naturlig vegetasjon. Frø tar opp mesteparten av kostholdet, men den vil også spise små virvelløse dyr som termitter og sommerfugllarver.

Hekking

Redet har en oval form med en sideinngang og blir bygget av begge foreldrene. Det er laget av gress og innsiden er foret med fjær. Det er ofte plassert blant bladverket i et tre eller en busk. Redet bygges ofte nær et vepsebol. Dette er trolig fordi tilstedeværelsen av et vepsebol indikerer et fravær av maur, som ellers kan angripe redet. Blåastrilden kan også bruke reder laget av andre arter, som skarlagenbrystsolfugl, brillevever og svartbrystprinia. Hunnen legger 2-7 egg som ruges av begge foreldrene i 11-12 dager. Begge kjønn mater ungene med frø og termitter og de forlater redet etter 17-21 dager. Ungene blir helt uavhengige etter ytterligere to uker.

Status

Blåastrilden er vanlig i hele sitt utbredelsesområde og det er ingen trusler mot arten. Den er oppført som levedyktigIUCNs rødliste.