Velg Språk
Sørafrikansk Hulepinnsvin @ Eastern Shores - iSimangaliso Wetland Park, Sør-Afrika. Foto: Håvard Rosenlund

Sørafrikansk Hulepinnsvin

Sørafrikansk Hulepinnsvin - Hystrix africaeaustralis - UtbredelseSørafrikansk hulepinnsvin (Hystrix africaeaustralis) er den største arten av hulepinnsvin og den største gnagerarten i det sørlige Afrika. Det sørafrikanske hulepinnsvinet er svært likt det vanlige hulepinnsvinet (Hystrix cristata), som er noe mindre, og en av de enkleste måtene å skille de to på er ved å finne en rad av korte hvite pigger som går nedover ryggraden mot halen. Denne raden av pigger er bare funnet hos det sørafrikanske hulepinnsvinet. De to artene overlapper ikke med hverandre geografisk.

Beskrivelse

Det sørafrikanske hulepinnsvinet kan nå en lengde på 63-81 cm, og halen forlenger lengden med ytterligere 11-20 cm. Vekten ligger på mellom 10-24 kg, og noen individer kan bli så tunge som 30 kg. Som alle arter av hulepinnsvin er mesteparten av ryggen og sidene dekket av lange pigger. Det sørafrikanske hulepinnsvinet har svarte hår der det ikke er pigger, og det har en tydelig sveis med lysere hår som går fra hodet og ned til skuldrene. Piggene er svart-og-hvit-stripete.

Kosthold og habitat

Sørafrikansk hulepinnsvin finnes i mange forskjellige habitater og vil kun unngå svært tette skoger, de tørreste ørkener og sumpområder. Det er veldig vanlig i halvørkener, gressletter, savanner og åpne skogsområder. Kostholdet består hovedsakelig av plantemateriale, og den spiser for det meste bark, røtter, knoller, løker og frukt. Det sørafrikanske hulepinnsvinet vil ikke nøle med å spise fra kultiverte avlinger med for eksempel poteter, mais eller gresskar, og er derfor ofte betraktet som et skadedyr av bønder. Det er også kjent for å gnage på bein og skrotter.

Atferd

Det sørafrikanske hulepinnsvinet er nattaktivt og nesten all søken etter mat og sosialt samspill foregår på natta. De bor i små utvidede familieenheter, som består av foreldre og deres avkom, men de leter normalt etter mat individuelt. Disse familieenhetene er territorielle og de vil forsvare sitt område mot inntrengere. De kan ha opptil seks forskjellige skjulesteder, som de noen ganger graver selv. Det kan også være forlatte hi laget av andre arter, som for eksempel jordsvinet. De kan også bruke hulrom mellom steiner og grotter som skjulesteder. Begge kjønn vil duftmarkere territoriet, men hannen gjør dette oftere enn hunnen.

Når hulepinnsvinet føler seg truet vil det heve piggene sine og advare ved å hvese og rasle med piggene. Hvis trusselen vedvarer vil hulepinnsvinet enten flytte seg baklengs eller sidelengs mot fienden med piggene først, eller flykte inn i en hule mens de holder ryggen vendt mot inngangen. Piggene løsner lett ved kontakt med et annet dyr, og de trenger ofte gjennom huden til angriperen.

Reproduksjon

Sørafrikanske hulepinnsvin kan parre seg hele året, men de føder vanligvis i regntiden. Hunnen er i brunst i en periode på bare ni dager. Etter hun er befruktet vil hunnen gå gjennom en drektighetstid på 93-94 dager, og etterpå vil en til tre unger bli født. Over halvparten av alle fødsler resulterer i kun én unge. Unger blir født velutviklede, med pigger, som er myke, og åpne øyne. De vil die fra moren i de første 100 dagene og vil forbli skjult i hiet de første ni ukene. Unge sørafrikanske hulepinnsvin vokser fort, og de er fullt voksne og seksuelt modne allerede etter ett år. Hunner som holder seg med familiegruppen vil ikke være i stand til å reprodusere før de forlater den. De kan leve til å bli 12-15 år gamle.

Status

Det sørafrikanske hulepinnsvinet er utbredt og vanlig, men det blir ofte forfulgt av bønder som skadedyr. Etterspørselen etter pigger fra hulepinnsvin er økende, og de blir ofte jaktet på for kjøttet som spises av lokalbefolkningen. Arten er allikevel ikke truet, og den anses som levedyktigIUCNs rødliste.