Velg Språk
Smalmungo @ Tembe Elephant Park, Sør-Afrika. Foto: Håvard Rosenlund

Smalmungo

Smalmungo - Herpestes sanguineus - UtbredelseSmalmungoen (Herpestes sanguineus) er et smidig lite rovdyr som er vanlig og godt utbredt i nesten hele Afrika sør for Sahara. Fargen varierer stort mellom underarter. Den kan være alt fra kastanjefarget, brun, grå, rødlig, rødoransje og gul. Hvite albinoer har også blitt observert. Lengden av kroppen er på mellom 27,5-40 cm og den gjenkjennende lange svart-tuppete halen måler mellom 23-33 cm. Når smalmungoen løper står halen ofte rett opp. Hanner når en vekt på 640-715 g, mens hunner er noe mindre og veier 450-575 g. 

Habitat, kosthold og spisevaner

Smalmungoen finnes i de fleste habitater, men foretrekker savanner og tørre gressletter og er sjelden å se i ørkener og tette skoger. Den ser derimot ut til å trives godt i tette og tørre sandskoger, noe jeg har observert gjennom mitt eget arbeid. Smalmungoen er mest aktiv om dagen, men kan også jakte under varme månelyse netter. Insekter utgjør størstedelen av kostholdet, men den spiser også gnagere, øgler, slanger, amfibier, åtsler og til og med frukt. Smalmungoen er en av få mungoarter som kan klatre i trær, noe som gjør at de også fanger fugler og egg i reir. Mungoer er kjent for å være i stand til å fange og spise giftige slanger og smalmungoen er intet unntak, men dette er ikke veldig vanlig for denne arten.

Atferd og reproduksjon

Smalmungoen lever som oftest alene, men kan nå og da observeres i par. Den gjemmer seg der den kan finne ly fra vær og vind, som huler, steinrøyser, trær og i trestubber,. Siden mange beslektede mungoarter er nattaktive deler smalmungoen ofte hi med dem da de bor i dem til ulike tider av døgnet. Hanner deler gjerne et territorium med flere hunner, som han vil pare seg med når de kommer i brunst. Drektighetstiden er på 60-70 dager og et kull er ofte 1-3 unger.

Status

Smalmungoen er oppført som levedyktigIUCNs rødliste. Det er en ekstremt tilpasningsdyktig art og det er 50 underarter spredt over hele Afrika sør for Sahara. Svartmungoen (Herpestes flavescens) i Namibia blir ofte betraktet som en egen art. Smalmungoen er en kjent bærer av rabies, og i enkelte områder har mennesker prøvd å utrydde dem, uten noe særlig suksess.

Fotogalleri