Opp

Grønnmalmgjøk

(Ceuthmochares australis)

Beskrivelse

Grønnmalmgjøk (Ceuthmochares australis) er en afrikansk fugl i gjøkfamilien. Dette er en usedvanlig sky fugl og blir veldig sjeldent sett. Det meste av fjærdrakten er grå, mens ryggen, vingene og halen er grønn. Den har et gult nebb og dype røde øyne. Begge kjønn er like og når en lengde på rundt 33 cm. Den ligner utseendemessig på blåmalmgjøken (Ceuthmochares aereus) og begge betraktes ofte som underarter av samme art. Blåmalmgjøken, som navnet antyder, er blå til blågrønn hvor grønnmalmgjøken er grønn.

Kosthold og habitat

Grønnmalmgjøk finnes i tett vegetasjon i tette skoger og foretrekker et varmt temperert klima. Mesteparten av tiden holder den seg skjult blant vegetasjon i tretoppene. Den blir sjeldent sett sittende på en åpen gren og beveger seg rundt blant trærne ved å krabbe langs vinranker og slyngplanter. Den leter vanligvis etter mat inne i sitt foretrukne tette habitat og kostholdet består i hovedsak av virvelløse dyr og mindre dyr som frosker og noen ganger fugler. Frukt, frø og blader er også inkludert i kostholdet.

Hekking

Grønnmalmgjøken er ikke en redeparasitt (fugl som legger egg i andre fuglers rede), noe andre gjøker ofte er. Hekkesesongen varer fra oktober til desember. To til fire egg legges i et rede laget av kvister og planteavfall. Redet vil bli fylt med friske blader langs kanten under rugetiden. Redet plasseres skjult i tett vegetasjon og bygges ofte høyt opp i store trær. Begge foreldre tar del i oppfostringen av de unge.

Status

Selv om grønnmalmgjøken er svært sjelden og blir sett av svært få, antas populasjonen å være stabil og ikke under noen umiddelbar trussel. Den er oppført som levedyktigIUCNs rødliste.

Least Concern - Grønnmalmgjøk