Opp

Krattfrankolin

(Dendroperdix sephaena)

Beskrivelse

Krattfrankolin (Dendroperdix sephaena) er en vanlig og utbredt frankolin i Afrika sør for Sahara. Den når en gjennomsnittlig lengde på 30-35 cm. Fjærdrakten har et kryptisk brunt mønster perfekt for kamuflasje. De mest særegne kjennetegnene er den hvite øyestripen, den hvite halsen og hvordan den ofte løfter opp halefjærene når den beveger seg langs bakken. Hunnfugler og ungfugler har en mindre kontrastfylt fjærdrakt og mangler sporene man finner på føttene til hannen.

Kosthold og habitat

Denne bakkelevende fuglen foretrekker skogsområder og savanner med tilstrekkelig vegetasjonsdekke og busker. Krattfrankolinen leter etter mat på bakken, ofte i par eller i små familiegrupper. På sommeren vil den stort sett spise insekter og andre leddyr, mens den på vinteren spiser plantemateriale som knoller, røtter, blader, frukt og bær.

Hekking

Krattfrankolinen danner midlertidige hekkepar som varer inntil 10 måneder. Hekkesesongen sammenfaller alltid med regntiden. Hannfugler havner ofte i voldelige slåsskamper over hunnfugler, hvor de bruker sporene bak på beina. Redet bygges på bakken og er en liten fordypning dekket av gress og løv gjemt i tett vegetasjon. 3-7 egg blir lagt og ruges alene av hunnen i 19-26 dager. Hannen holder vakt ved redet og vil advare hunnen om fare nærmer seg. Ungene forlater redet så tidlig som 2 timer etter de har klekket ut og vil deretter følge etter begge foreldrene.

Status

Krattfrankolin er en av Afrikas mest utbredte frankoliner og er veldig vanlig flere steder. Den er ikke truet og er oppført som levedyktigIUCNs rødliste.

Least Concern - Krattfrankolin