Opp

Vanlig Vortesvin

(Phacochoerus africanus)

Beskrivelse

Vanlig vortesvin, ofte bare kalt vortesvin (Phacochoerus africanus), er en utbredt art av vill gris på det afrikanske kontinentet. Navnet kommer fra de fire vortelignende utvekstene i ansiktet, og de fungerer som fettreserver. Utvekstene er større hos hanner, og brukes også under slåsskamper. Vortesvin er mellomstore pattedyr med en skulderhøyde på 85 cm. Det er en klar størrelsesforskjell mellom kjønnene, med en vekt på 60-150 kg for hanner og en vekt på 45-75 kg for hunner.

Støttenner

Bortsett fra utvekstene i ansiktet er vortesvin også kjent for sine to par støttenner. Det er et lite par i underkjeven, og et mye større par i overkjeven. Støttennene brukes til å grave med, til å bekjempe andre vortesvin, og i forsvar mot rovdyr. Støttennene i overkjeven kan nå en lengde på 25,5 cm. Når et vortesvin åpner og lukker munnen mens den spiser, vil støttennene i overkjeven stadig gnis mot støttennene i underkjeven. Dette gjør støttennene i underkjeven sylskarpe og kan potensielt påføre alvorlige skader på motstandere.

Kosthold og habitat

Vanlig vortesvin foretrekker savanner, gressletter, og åpne skogsterreng og er, sammen med ørkenvortesvinet (Phacochoerus aethiopicus), den eneste arten av vill gris tilpasset åpne habitater. Under regntiden vil det vanlige vortesvinet ofte gresse på ulike typer gress, mens det i tørketiden vil spise de mer næringsrike underjordiske plantedelene, som røtter, jordstengler og knoller. Det er et altetende dyr, og vil også spise frukt, bær, egg, insekter og åtsler. Vortesvin er dyktige gravere og vil bruke snuten og føttene til å grave etter mat eller lage hi, selv om de ofte bor i huler laget av andre dyr, som jordsvinet. Når det er varmt vil vortesvin ofte bade seg i gjørme, og når det er kaldt pakker de seg tett sammen for ly og varme.

Her er en video av et vanlig vortesvin som graver etter mat. Legg merke til hvordan hun går ned på de fremre knærne når hun graver:

Sosial atferd og reproduksjon

Vortesvin er delvis sosiale dyr og hunner med unger lever i familiegrupper. En familiegruppe vil okkupere et landområde, men gruppen er ikke spesielt territoriell. Unge hanner danner ungkarsgrupper, men vil forlate disse gruppene for å starte et enslig liv når de blir eldre. Hanner vil ofte holde seg i nærheten av området de vokste opp. Voksne hanner slår seg kun sammen med familiegrupper for å parre seg med hunner i brunst. Parringstiden er normalt på slutten av regntiden eller rundt begynnelsen av tørketiden. Hanner vil enten bli og forsvare hunner fra rivaler innenfor sitt territorium, eller aktivt oppsøke hunner i brunst andre steder. En hann vil ofte vente på en hunn i brunst utenfor hiet hennes, mens han samtidig vil prøve bekjempe enhver konkurrent som kommer nær. Han blir nødt til å vise seg som dominant før han får lov til å parre seg med henne.

Drektighetstiden for vanlig vortesvin er fra fem til seks måneder. Et kull består av 2-8 grisunger, skjønt et antall nærmere 2-4 er mer vanlig. Hunnen føder borte fra familiegruppen i en egen hule, og hun vil bli der i flere uker mens hun pleier grisungene. Vortesvin-hunner vil også pleie og die grisunger fra andre hunner hvis de har mistet sine egne.

Status

Det er fire underarter av vanlig vortesvin og ingen av dem er oppført som truet. Ørkenvortesvinet, som kun finnes i Afrikas horn, regnes som en egen art. Det antas å være 250.000 ville vanlige vortesvin i Afrika, og arten er oppført som levedyktig på IUCNs rødliste. Vanlig vortesvin er vanlig i hele Afrika sør for Sahara, men tørke og jakt kan føre til lokale utryddelser i enkelte områder. Man finner ofte mange vanlige vortesvin innenfor vernede områder og populasjonen er stabil.

Least Concern - Vanlig Vortesvin