Hopp til innhold

Hanner og hunner av dåhjort fulgte ulike døgnrytmer utenfor brunsten

European fallow deer hind in Amsterdamse Waterleidingduinen

Dåhjort i et intensivt forvaltet nederlandsk sanddyneområde var gjennomgående mest aktive i skumring og mørke, men hannene og hunnene fulgte ulike døgnrytmer utenfor brunsten. Forskerne analyserte 4 114 kamerafelleregistreringer der kjønn kunne bestemmes i Amsterdamse Waterleidingduinen, og fant at vårens tilsynelatende økning i dagaktivitet i stor grad skyldtes hannene.

Studien brukte 49 kameraer i tre ti-dagersperioder: kalvingsperioden i april 2024, brunsten i oktober 2024 og perioden etter brunsten i januar 2025. Aktiviteten ble vurdert opp mot hvor mye dagslys, skumring og mørke som faktisk var tilgjengelig i hver sesong, slik at endret daglengde ikke i seg selv skulle se ut som endret atferd.

Mørke og skumring dominerte

For bestanden samlet foretrakk dåhjort (Dama dama) skumring og natt. Under brunsten og etter brunsten passet registreringene best med et natt–skumringsmønster, mens kalvingsperioden hadde en tydeligere skumringsprofil. Dagtid ble fortsatt brukt mindre enn forventet ut fra hvor stor del av døgnet den utgjorde.

Når kjønnene ble slått sammen, forsvant likevel viktige forskjeller. Under brunsten hadde hanner og hunner nokså like aktivitetstopper rundt solnedgang og tidlig natt, og døgnrytmen overlappet mest nettopp da. Utenfor paringstiden skilte de to kjønnene lag.

Hunnene forble mer nattaktive

Etter brunsten holdt hunnene fast ved en tydelig nattlig aktivitet rundt solnedgang og utover natten, mens hannene fordelte aktiviteten over en større del av døgnet. Forskjellen var særlig tydelig i kalvingsperioden: hunnene fortsatte å bruke periodene med lite lys mest, mens hannene økte aktiviteten i skumringen og på dagtid.

Vårens økning i dagaktivitet var dermed ikke en felles endring for hele bestanden. Den ble i stor grad drevet av hannene. En analyse der kjønnene slås sammen, ville skjult denne sesongavhengige forskjellen i døgnrytme.

Et landskap sterkt påvirket av mennesker

Amsterdamse Waterleidingduinen brukes mye til friluftsliv på dagtid, mangler store naturlige rovdyr og har hatt bestandsregulering siden 2016. Felling foregår hovedsakelig fra november til mars og er særlig rettet mot hunner og kalver. Menneskelig forstyrrelse og forvaltning varierer derfor både gjennom døgnet og året.

Forskjellene kan skyldes flere forhold. Hannene kan endre hvordan de skaffer mat og bygger opp energireservene igjen etter den energikrevende brunsten, mens hunnene har andre behov under drektighet og når de har kalv. Friluftsliv på dagtid og kjønnsrettet felling kan også påvirke aktiviteten, men kamerastudien kan ikke avgjøre hvilken forklaring som er viktigst. Funnet har dessuten betydning for overvåking: Tellinger på bestemte tider av døgnet kan lettere overse hunner når de er mer nattaktive enn hannene. Studien målte ikke en faktisk feil i bestandsanslagene, men viser hvorfor analyser som slår sammen begge kjønn, kan skjule vesentlige forskjeller i atferd.

Om innholdet: Denne saken er produsert med KI-assistanse i en redaksjonell arbeidsflyt utviklet av Wildlife Vagabond. Det redaksjonelle ansvaret ligger hos Wildlife Vagabond.Slik brukes KI

Atferd

ARTER I SAKEN

Arten i saken

Dåhjort Dama dama Utforsk arten

Uavhengig nyhetsarkiv for forskning og naturvern

Var denne informasjonen nyttig?

Wildlife Vagabond er utviklet og vedlikeholdt uavhengig. Frivillig støtte bidrar til kildekontroll, drift og videre arbeid med forsknings- og naturvernnyheter.

Støtt Wildlife Vagabond

Nyhetsarkivet forblir fritt tilgjengelig.